Oppstart Finansiering Støtteordninger Selskapsform
Ønsker du å starte bedrift?
Jeg vil starte bedrift - hvordan går jeg frem? Det er mange som går med en gründer i magen og drømmer om å starte sitt eget selskap. Spesielt i turbulente tider ser vi at det er mange som faktisk våger å ta steget.
Hvordan komme i gang
Når man skal i gang med å etablere et selskap er det mange praktiske ting som må på plass, og mange vurderinger som må gjøres. Det aller første man bør gjøre er å analysere markedet, kartlegge behov for tjenestene eller produktene du vurderer å tilby, og lage en forretningsplan og budsjett. Du må vurdere om det er nok potensiale til å skaffe nødvendige inntekter man kan leve av, og hvor lang tid det vil ta å komme ordentlig i gang. Ved å gjøre et enkelt søk på google kan du finne mange gode maler for forretningsplaner. En god forretningsplan er din plan til suksess!
Velge selskapsform
Hvordan velge selskapsform?
De vanligste selskapsformene i Norge er aksjeselskap (AS) og enkeltmannsforetak (ENK), men det finnes også flere alternativer som ANS, DA og SA. Det er viktig å være bevisst på hvilken organisasjonsform man velger. Det henger blant annet sammen hvilken risiko du tar, om du skal være ansatt i selskapet, hvor mange ansatte det skal være etc. Det er mulig å endre organisasjonsform, men det kan skape en del utfordringer i forhold til at man da som regel får et nytt organisasjonsnummer uten historikk. Altinn har en veldig god e-guide, med spørsmål som kan hjelpe deg med å velge organisasjonsform her. Når du har valgt organisasjonsform kan du gå i gang med å registrere selskapet i Brønnøysundregisteret her.
Finansiering av bedriften
Hvordan sikre arbeidskapital til bedriften?
Når man driver en bedrift er det avgjørende å sikre at man har finansieringen i orden, og at man har tilgang på arbeidskapital. Det er mange eksempler på bedrifter som i utgangspunktet er vellykkede, men som går konkurs på grunn av manglende likviditet. Et klassisk eksempel er bedrifter som vokser for fort. De får økende leverandørutgifter som må betales, gjerne flere uker og måneder før de får betalt av sine sluttkunder. Dette kan føre til at man ikke klarer å gjøre opp for seg, til tross for at aktiviteten i selskapet er bra. Dette kan igjen føre til betalingsanmerkninger og inkassosaker, og etter hvert konkursbegjæring. Det er derfor viktig å ha et likviditetsbudsjett, og hele tiden ha oversikt over hvor mye midler du har tilgjengelig i de forskjellige periodene. Hvis du ser at likviditeten blir presset frem i tid er det viktig å ta grep før det er for sent. Les gjerne Visma som forklaring på likviditetsbudsjett her. Det finnes mange løsninger for å skaffe seg likviditet, som kassekreditt og fakturasalg. Kassekreditt er gjerne den enkleste løsningen for å skaffe arbeidskapital.
Hvordan skaffe kassekreditt?
Kassekreditt er et fleksibelt bedriftslån som vi anbefaler alle som driver bedrift å skaffe seg. Kassekreditten fungerer som en buffer du kan ha i bakhånd, og sørger for at du er sikret mot svingninger i likviditeten. Det kan være både for å ta unna uforutsette kostnader, men også gripe muligheter som dukker opp. Kassekreditten har ikke krav til nedbetaling, slik at du kan betale rentekostnader og månedsgebyr på 249 kr i en periode, og betale ned lånet når det passer. Når du betaler ned på kassekreditten frigjøres rammen for senere bruk.
Aprila Bank har spesialisert seg på å tilby kassekreditt og bedriftslån til små og mellomstore bedrifter. Det unike hos Aprila Bank er at selv nystartede bedrifter kan søke lån, og i stedet for pant benyttes næringskausjon som sikkerhet. Det eneste du trenger for å søke kassekreditt og bedriftslån er et organisasjonsnummer og BankID. Det tar ca 60 sekunder å få et tilbud, og søknadsprosessen tar ca 3 minutter. Les gjerne mer om kassekreditt her, og sjekk hva din bedrift kvalifiserer for her.
Støtteordninger
Det finnes en rekke støtteordninger for gründere
Det finnes en rekke støtteordninger for selskaper som er i oppstartsfasen. Når man starter bedrift tar det gjerne tid før man genererer inntekter, og det anbefales å sjekke med NAV om man har rett på dagpenger. Dette må være innvilget før man setter i gang med etableringen. Videre kan man søke markedsavklaringstilskudd og kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge, og man kan søke skattefradrag via SkatteFUNN-ordningen fra Forskningsrådet.
Systemstøtte
Når du driver bedrift er det viktig å få på plass et godt regnskapssystem som passer dine behov. Det er mange aktører å velge imellom, og det kan vanskelig å orientere seg i markedet. Vi vil anbefale å velge en skybasert løsning, for eksempel Visma eAccounting, Tripletex eller Fiken som alle er samarbeidspartnere av Aprila Bank. For mange vil det også være hensiktsmessig med et CRM system. Her finnes det også en rekke skybaserte løsninger, og mange har basisversjoner som er gratis. I denne artikkelen finner du en stor test av CRM systemer for små bedrifter.
Lykke til!
Vi i Aprila Bank heier på gründere! De fleste arbeidsplasser skapes i små og mellomstore bedrifter og disse trenger støtte for å lykkes. Vår misjon er å hjelpe bedrifter med tilgang på finansiering, og vi har gjort det superenkelt å søke kassekreditt og bedriftslån.