Slik holder vi hjulene i gang

Bli med på å holde hjulene i gang! Alle bidrag hjelper. Da koronaviruset kom til landet ble vi alle minnet på at over 600 000 arbeidsplasser står på spill. Vi ble bevisstgjort det åpenbare; å hjelpe en småbedrift betyr å hjelpe de menneskene som jobber der. Vi ønsker derfor å dele noen tanker og idéer om hvordan vi alle kan bidra med å skape positive ringvirkninger i den utfordrende situasjonen vi som mennesker, bedrifter og samfunn befinner oss i.

I dag fanges naturlig nok oppmerksomheten vår av nyheter om permitteringer, kraftig reduksjon av omsetning og full stopp i inntektene for mange. Det er naturlig å føle på motløsheten. Desto viktigere er det å se på hvordan vi kan være med å snu den negative trenden. Det er ikke én magisk idé som vil få det til å snu. Vi tror heller det er summen av mange små, som gjentas av mange. For oss i Aprila er det naturlig å rette blikket mot landets småbedrifter, det er disse vi har satt oss som mål å hjelpe. Vi er også en liten bedrift og kjenner mer enn noen gang at alle er avhengig av hverandre. Så med forsterket motivasjon og en iboende "fighting spirit" skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe oss småbedrifter med å komme i angrepsposisjon igjen.

illustration: Smood Social
illustration: Smood Social

La oss starte en bevegelse! Vi #holderhjuleneigang

Småbedriftene er selve ryggraden i samfunnet vårt. De skaper arbeidsplasser, velferd (skatt) og sunne lokalsamfunn. Småbedrifter - eller SMB - er nevnt så mange ganger de siste årene at det nesten ikke har noen effekt lenger. Helt til koronaviruset kom til landet. Da ble vi alle minnet på at over 600 000 arbeidsplasser står på spill. Vi ble bevisstgjort det åpenbare; det å hjelpe en småbedrift innebærer å hjelpe de menneskene som jobber der.

Paradoksalt nok er vi nå tjent med å omfavne den samme strategien som koronaviruset; å sette i gang noe som kan spre seg raskt - og til mange. Dere har alle sett de bratte kurvene. Vi har latt oss inspirere av disse, og har en drøm om å bidra til en kurve som forteller at vi mennesker også kan sette noe i bevegelse. Vi starter derfor #holderhjuleneigang for små bedrifter, og inviterer alle til å bli med å skape en bevegelse. Er du med?

Våre bidrag

Så langt har vi benyttet svært mye av vår ledelseskapasitet på å analysere og presentere fakta og forslag til tiltak, til media, myndigheter og politikere. De som sitter og skal ta beslutninger på vegne av landet er selvsagt også i en svært presset situasjon. Selv om vi i denne sammenheng er små, har vi fått komme til ordet. Vi håper inderlig at det gir resultater. Samtidig har våre ansatte på kundeservice knapt fått avsluttet en samtale før de har gått inn i den neste. Det er mange som går en usikker tid i møte.

Det er sentralt for oss som bank å vurdere og prise risiko. Den har åpenbart økt, men småbedriftene skal vite at vi jobber med å tilpasse våre tjenester. Flest mulig av oss skal komme helskinnet gjennom denne krisen!

Vi setter ned renten i april!

For å hjelpe småbedrifter på kort sikt har vi besluttet å sette ned renten på vår kassekreditt til 0,49% (per måned). Dette gjelder selvsagt for både nye og eksisterende kunder.

Foto: Martin Sanchez
Foto: Martin Sanchez

Dette har vi gjort

I Aprila er vi opptatt av hva hver enkelt kan gjøre for å hjelpe små bedrifter - gjerne i sitt nærområde. Her er noen eksempler:

 • Karl Erik fikk med seg (og betalte for) en strømmet konsert med Erlend Ropstad live fra Sentralen. Det var ikke bedre enn å være til stede, men mer givende enn Spotify.
 • Merete kjøpte en jakke på nett hos en liten, lokal butikk fremfor å kjøpe fra en stor kjede. Butikkeierne var super-happy og takknemlige for at de hadde fått opp en nettbutikk! Hun ga også et bidrag gjennom crowdfunding til en liten turisthytte oppe i fjellheimen hvor familien hennes har hytte. Stedet betyr mye både for dem som bor i området, hytteeierne og turistene som kommer på besøk.
 • Julia har betalt rengjøringshjelpen på forskudd for neste måned. Og hvem vet, kanskje det er behov for dobbel vask når denne karantenen er over?
 • Per Christian har kjøpt et gavekort hos sin faste frisør for fremtidige hårklipp. Nå som det er gjort er det litt deilig å vite at neste besøk ikke medfører betaling.
 • Halvor innså at det åpnet seg en mulighet for å gjøre litt vedlikehold på hytta. Han har leid inn et lokalt malerfirma på Tjøme til å beise hytta. Hva skal Halvor gjøre i sommerferien nå, mon tro?

Hva mer kan DU gjøre for å hjelpe?

Hver eneste innsats hjelper. Du kan også bidra til at din favoritt-café, - frisør, -artist, -butikk med flere kommer seg velberget ut på den andre siden. Det er garantert utrolig mange flere ting du kan bidra med enn hva vi som jobber i Aprila har tenkt på. Uansett, her er enda noen idéer til hva DU kan gjøre:

 1. Kjøp fra lokale butikker – Har du en lokal fiskebutikk, kiosk eller matvarehandel i nærheten? Støtt dem ved å handle lokalt.
 2. Betal på forskudd – Selv om kiropraktoren og massøren ikke får lov til å jobbe, betyr ikke det at du må vente med å betale dem. Betal heller på forskudd, så kan de også komme seg gjennom krisen!
 3. Kjøp gavekort – De aller fleste selger gavekort, og de som ennå ikke har det kan du oppmuntre til å starte med det. Kjøp et gavekort på fotmassasje, arrangementer eller andre ting til nestemann som har bursdag – eller som en gave til deg selv!
 4. Dette er ikke tiden for å be om refusjon – Avlyste arrangementer betyr ikke bare tap av billettinntekter, men også tap av inntekter fra salg av mat, drikke og annet som forbindes med tilstelningen. Vi oppfordrer til å gjøre landingen til arrangøren mykere ved å ikke kreve penger refundert.
 5. Spør om alternativer – Avlysning behøver ikke å resultere i full kansellering. Sjekk om det finnes alternativer. Kanskje du kan booke noe lignende på en annen dato? Har du for eksempel en personlig trener kan hun bli med via en videotjeneste. Du vet at det hjelper på både motivasjon og treningsutbytte.
 6. Meld deg på online kurs – Dette kan være den perfekte tiden for å gjennomføre kompetanseløft ved hjelp av kurs, få unna HMS-kurset du har utsatt eller komme i gang med et språkkurs nå som du endelig har tid, så bidrar du også til å holde andre sysselsatt
 7. Gi donasjoner – Folkefinansiering hjelper dem som risikerer å miste arbeidsplass og hjem på grunn av korona. Sjekk her.
 8. Kjøp mat for eldre naboer – Eldre mennesker burde absolutt holde seg innendørs i disse dager, men de må fortsatt ha livsnødvendige forsyninger. Har du aldrende naboer? Gjør oss alle en tjeneste, spør om å få gå på butikken for dem og levér posene på døren.
Foto: Bruce Mars
Foto: Bruce Mars

Eier du en bedrift?

Da bør du for eksempel:

 • Ta ekstra vare på dine ansatte – Ikke la deg rive med av panikk. Vær rolig og forståelsesfull overfor ansatte som må sjonglere hjemmekontor med fulltids familieliv og hjemmeskole, uten noen særlig mulighet for avløsning.
 • Passe på kundene – Hold dem oppdatert om hvorvidt driften fortsetter som vanlig eller ikke, vær fleksibel med avtaler – selv om de ble underskrevet for lenge siden og strengt talt er juridisk bindende, ta kontakt og spør hvordan det går med kunden.
 • Utsette forfallsdatoer – Dersom du kan utsette forfallsdatoen for kunder som lider økonomisk på grunn av korona, så gjør det.
 • Starte langsiktige prosjekter – Dette er tiden for å starte prosjektet du egentlig har tenkt ligger litt frem i tid. Du vet tiden er inne for å tenke nytt. Så dersom inntektsmuligheter på kort sikt er redusert må du tenke "What's next?"
 • Selge kurs på nett – istedenfor prosjekter. Dersom du selger konsulenttjenester og jobber ute hos kunder på prosjekt, kan du flytte mer av virksomheten over på nett. For eksempel ved å tilby kurs.
 • Utvide kompetansen – Teamet ditt kan endelig sette seg ned med online kurs som kan heve kompetansen og gi et enda bedre utgangspunkt når dere er tilbake for fullt igjen
 • Del kunnskap gratis – Tenk etter om noen nå vil ha ekstra stor nytte av din kunnskap. Kanskje du allerede har lagt om til en mer digital forretningsmodell. Mange tørster nå etter å lære av dine erfaringer!
 • Hvis du jobber med digital markedsføring kan du hjelpe små bedrifter – som en elektriker eller rørlegger - med å få en tilstedeværelse på nett og kunne nå både eksisterende og nye kunder
 • Advokatfirmaet Selmer AS opprettet for eksempel Koronahjelp med gratis, juridisk lovgivning til SMB-bedrifter som sliter grunnet koronaviruset.

Dersom alle bidrar med å holde hjulene i gang vil det gi merkbare positive konsekvenser. Inspirasjon smitter.

Del din historie med andre!

Vi har nå gitt deg noen eksempler. Fortell oss hva du, dine ansatte, venner og familie gjør for å holde hjulene i gang! Del din historie med andre på Facebook.

Start nå!

Den kritiske ingrediensen i denne oppskriften er å komme i gang nå. Ikke i morgen. Ikke neste uke. Men i dag. Sammen kan vi hjelpe hverandre. Vi #holderhjuleneigang og kommer oss over kneika!

Hilsen oss i Aprila